Založ si blog

Viditeľné znižovanie nezamestnanosti na Slovensku

Ako človek, ktorý ma blízko k nezamestnaným a stretáva sa s nimi každý deň, som začal za posledné obdobia pozorovať, že nezamestnanosť na Slovensku neustále klesá. Čo sa deje, nebodaj niekto zamával čarovným prútikom nad Slovensko a Európskou úniou? Pri hľadaní príčiny poklesu nezamestnanosti som zistil, že sa k tomu svojou aktivitou pričinila súčasná vláda.

Podľa Európskeho štatistického úradu zaznamenalo Slovensko dokonca v prvom štvrťroku 2015 najvýraznejší medziročný pokles dlhodobej nezamestnanosti z krajín Európskej únie. Druhý najvýznamnejší v rámci EÚ medzi bol medziročný pokles nezamestnanosti na Slovensku z 12,7 % na 10,7 %. Vláde Róberta Fica sa pritom podarilo od roku 2012 znížiť nezamestnanosť z celkovej miery 14,73 % na evidovanú nezamestnanosť na úrovni 10,63 %. Je to veľký úspech vlády znížiť nezamestnanosť o štyri percentá. Vidím, že prioritou vlády  je  systematicky bojovať s nezamestnanosťou.

V Európskej únií klesla miera nezamestnanosti v decembri o 0,1 percentuálneho bodu na 9,1 percenta, čo ju dostalo najnižšie od júla 2009, oznámil štatistický úrad Eurostat. V eurozóne štatistika ukazuje pokles nezamestnanosti na hodnotu 10,5 percenta. Najviac nezamestnanosť klesla v Španielsku, a to z 23,9 % v októbri minulého roka na 21,6 % v októbri tohto roka. Nasledovali Írsko, kde sa nezamestnanosť znížila z 10,7 % na 8,9 %, a Chorvátsko s poklesom zo 17,6 % na 15,8 %.

EU a SK

V spolupráci s ministrom Jánom Richterom z Ministerstva práce, sociálnych veci a rodiny miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v decembri úroveň 10,63 %. V porovnaní s novembrom, keď bola na úrovni 10,77 %, tak klesla o 0,14 percentuálneho bodu (p. b.) a medziročne sa znížila o 1,66 p. b.

Celkový počet uchádzačov o zamestnanie v evidencii úradov práce bol v decembri 334.379. Medzimesačne ide o pokles o 2652 osôb, medziročne je to pokles o 39.375 osôb.  Už druhý mesiac po sebe sa výrazne znížil počet dlhodobo nezamestnaných ľudí. Medziročne je to pokles až o viac ako 27-tisíc ľudí, ktorí nepracovali dlhšie ako rok.

Bolo správne sústrediť sa na mladých ľudí vo veku do 25 resp. do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaných, medzi ktorými je aj veľa Rómov bez skončenej základnej školy či ľudí v preddôchodkovom veku nad 50 rokov. Tieto opatrenia pozitívne zasiahli trh práce. Už 21-tisíc uchádzačov prejavilo záujem o rôzne kurzy. Popri všetkých kurzoch myslím, že najatraktívnejšie a zaujímavé pre nich boli kurzy opatrovania, SBS, zvárania či o kurzy zamerané na obsluhu vysokozdvižných vozíkov a účtovníctvo.

Pod rýchlejší pokles nezamestnanosti v závere vlaňajška sa podľa všetkého podpísalo ale aj dočerpávanie eurofondov a miernejšia zima. Na Slovensku je to stále vyše desatina, teda 146 tis. nezamestnaných.  Predpokladáme, že pozitívny trend na trhu práce bude pretrvávať aj počas tohto roka. Hospodárstvo by totiž aj naďalej malo solídne rásť. Rast ekonomiky bude viesť k väčšej spotrebe, čo bude mať za následok vznik nových pracovných miest. Veľkým prínosom však v tomto smere bude príchod štvrtej automobilky. Vláda očakáva, že miera nezamestnanosti by v záverečných mesiacoch tohto roka mohla poklesnúť aj pod hranicu 10 % a to hlavne vytvorením skoro 100 000 nových pracovných miest.

Ministerstvo práce chce zapojiť do práce 90-tisíc uchádzačov. A to najmä v rizikových kategóriách ako sú mladých do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaní či ľudia v preddôchodkovom veku nad 50 rokov. Taký výsledok očakáva rezort práce od šestice pripravených projektov na podporu zamestnanosti, ktoré už začal realizovať. Chce na ne využiť takmer 300 miliónov eur z nového európskeho Operačného programu Ľudské zdroje.

ŠESŤ NOVÝCH PROJEKTOV ZAMESTNANOSTI
Názov zameranie očakávaný počet zapojených vyčlenené financie (v eurách)
Praxou k zamestnanosti mladí do 29 rokov 16-tisíc 50 miliónov
Absolventská prax mladí do 29 rokov 47-tisíc 50 miliónov
Štart samostatnej zárobkovej činnosti mladí do 29 rokov 10-tisíc 50 miliónov
Šanca na zamestnanie dlhodobo nezamestnaní 10-tisíc 50 miliónov
Cesta z kruhu nezamestnanosti dlhodobo nezamestnaní 7-tisíc 50 miliónov
Chceme byť aktívni na trhu práce vek 50+ 5-tisíc 30 miliónov

 

Vďaka vláde občania Slovenska postupne krok za krokom smerujú k lepšiemu, zamestnanejšiemu Slovensku.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 13463x
Priemerná čítanosť článkov: 13463x

Autor blogu

Kategórie

Archív